19. Boksforsøg med slagtekyllinger 2010/2011

19. Boksforsøg med slagtekyllinger 2010/2011
Projektansvarlig

Overordnet formål

Formålet med boksforsøgene er at generere ny praksisviden og opsamle sammenlignelige forsøgsresultater, som alle slagtekyllingeproducenter hurtigt kan anvende i deres egen besætning til optimering af kyllingernes velfærd, produktivitet og slagteværdi. Boksforsøgene er med til at sikre, at ny viden eller nye produkter afprøves under praktiske forhold, hvilket gør projektet unikt.

Delprojekter - formål og forventet afslutning

Boksforsøg 115 – Varme til kyllinger fra unge forældredyr

(Afrapportering forventes foretaget senest februar 2011)
Et præ-forsøg med tilsætning af varme i halvdelen af boksene har vist, at kyllingerne opholdte sig i det varme område indtil dag 4. Efter dag 4 søgte kyllingerne hen til den del af boksen, som ikke var opvarmet. Forældredyrsalderen for kyllingerne i forsøget var 51 uger. Temperaturen i den opvarmede del af boksen var ca. 38 °C, og staldtemperaturen var 35-36 °C de første par dage efter indsættelsen. Resultaterne viste, at vægtspredningen var mindre i de bokse, hvor kyllingerne havde haft mulighed for ekstra varme. I boksforsøg 115 vil det blive undersøgt, om varmetilsætning til kyllinger fra unge forældredyr påvirker kyllingernes vægt og spredning i vægten, hvorved der kan opnås en mere ens flok.

Boksforsøg 116 - Reduktion i antallet af foderpladser

(Afrapportering forventes foretaget senest april 2011)
I boksforsøg 114 undersøges effekten af at reducere antallet af foderpladser pr. foderskål. I praksis er der normalt ca. 1,1-1,8 cm pr. kylling pr. foderskål. Forsøget skal afklare, om der er behov for flere foderpladser i staldene for at udnytte kyllingernes potentiale fuldt ud. I forsøget vil der være høj belægning indtil dag 30, hvorefter et antal kyllinger udtages af boksene for at simulere en delslagtning. Resultaterne fra boksforsøget vil kunne anvendes til at vurdere, om der er behov for flere foderpladser og dermed ændre vejledningen vedr. antal af foderpladser fremadrettet.

Boksforsøg 117 - Produkttest af foderskåle

(Afrapportering forventes foretaget senest maj 2011)
Der findes mange forskellige udformninger af foderskåle på markedet. Resultater fra produkttests af foderautomater til både smågrise og slagtesvin har vist, at der er forskel på grisenes tilvækst og foderudnyttelse alt afhængig af, hvilken foderautomat der er tale om. Det forventes derfor, at det samme gør sig gældende ved de foderskåle, som anvendes i kyllingeproduktionen, hvorved der for producenten kan opnås store besparelser. Udover at registrere produktionsdata og foderspild, vil skålene blive vurderet med hensyn til rengøringsvenligheden.

Boksforsøg 118 - Kompensatorisk vækst

(Afrapportering forventes foretaget senest juli 2011)
En mulighed til at forbedre foderudnyttelsen er kompensatorisk vækst. Kompensatorisk vækst er, hvor kyllingerne underforsynes med næringsstoffer i en periode og derefter fodres i henhold til eller over behovet, hvorved kyllingernes tilvækst øges. Dette vil være en økonomisk gevinst for producenterne, hvis foderudnyttelsen kan forbedres. Der kan være mange forskellige tiltag, som kan medføre underforsyningen af næringsstoffer i en periode. For eksempel blev der i et tidligere boksforsøg registreret kompensatorisk vækst ved at reducere antallet af drikkenipler ved en høj belægning, og i slutningen af produktionsperioden at mindske belægningsgraden. I dette boksforsøg vil det blive undersøgt, om kompensatorisk vækst kan opnås ved at ændre på foderblandingernes sammensætning af næringsstoffer, således at kompensatorisk vækst ikke opnås på bekostning af velfærden.

Boksforsøg 119 - Granuleret startfoder

(Afrapportering forventes foretaget senest september 2011)
Det forekommer, at der til tider er en stor andel af smuld i foderet. Kyllingernes foderoptagelse den første leveuge kan være afhængig af foderets fysiske form og struktur. I et tidligere boksforsøg nr. 87 er det afprøvet at tildele kyllingerne smuldret voksefoder gennem dele af produktionsperioden (ikke startfoder). Internationale undersøgelser har vist, at smuld i foderet kan forårsage en lavere foderoptagelse og dermed en lavere syv dages vægt hos kyllingerne. På baggrund heraf, er det relevant at undersøge, hvor stor en andel af smuld i foderet der kan være, uden at det påvirker kyllingernes foderoptagelse og produktionsresultater negativt.

Boksforsøg 120 - Effekt af varmechok på produktiviteten og immunrespons under danske forhold

(Afrapportering forventes foretaget senest december 2011)
Udenlandske undersøgelser har vist, at en høj temperatur (ca. 36 °C) i 24 timer på dag 3 til dag 5 påvirker kyllingernes varmetolerance senere i produktionsperioden. Udover at kyllingerne bliver mere varmetolerante senere i produktionsperioden, så øges foderoptagelsen og foderudnyttelsen forbedres. Der er også en forventning om, at immunresponsen påvirkes positivt. Resultaterne i boksforsøget skal anvendes til at bidrage med viden om effekten af varmechok på produktiviteten og kyllingernes immunsystem.

Boksforsøg 121 - Vitamintilskud til drikkevandet

(Afrapportering forventes foretaget senest februar 2012)
Der er udsigt til en lempelse omkring reglerne af tilsætningsstoffer til drikkevandet. Dette giver mulighed for at undersøge om produktionsresultaterne kan forbedres, hvis kyllingerne får tilsat et vitamintilskud gennem drikkevandet på dag 2 eller 3. Vitaminer, herunder D-vitamin, er afgørende for aktivering af immunforsvaret, og der er derfor en forventning om, at et vitamintilskud kan påvirke kyllingernes immunologiske status.

Boksforsøg 122 - Fodring af høner og haner

(Afrapportering forventes foretaget senest april 2012)
I udlandet er det mere udbredt at kønsopdele kyllingerne. Ved kønsopdelingen er det muligt at tilpasse foderblandingerne og hvedeprogrammet efter hhv. høner og haners behov. Det vil give mere ensartede kyllinger, og mulighed for at øge foderudnyttelsen. Dette vil forbedre produktionsresultaterne samt mindske udskillelsen af ufordøjede næringsstoffer, hvorved miljøet tilgodeses. Resultaterne i boksforsøget vil kunne svare på spørgsmålet, om forbedringerne i produktionsresultaterne kan opveje udgiften til kønssorteringen af de daggamle kyllinger.

Offentliggørelse

Der udarbejdes for hvert boksforsøg en rapport, som offentliggøres på http://projektfinansiering.vfl.dk. Her er rapporterne frit tilgængelige for alle interesserede brugere. Rapporterne sendes desuden via mailservice til alle danske slagtekyllingeproducenter. Herudover beskrives resultaterne fra forsøgene i fagtidsskrifter og indgår i forskellige indlæg ved kongresser, temadage, kurser og i erfagrupper for kyllingeproducenter.

Boksforsøg nr. 116 - Undersøgelse af om kyllingerne påvirkes af at blive sprayet med vand som daggamle kyllinger (simulering af vaccination)

Der blev i forsøget undersøgt om der var en effekt på produktionsresultaterne ved at spraye de daggamle kyllinger med vand (simulering af rugerivaccination mod IB). Forsøget viste, at behandlingen ingen effekt havde.

Temadag om slagtekyllingeproduktion den 16. marts 2011

Videncentret for Landbrug, Fjerkræ inviterer til en spændende temadag med højaktuelle emner inden for slagtekyllingeproduktion.

Boksforsøg nr. 117 - Effekten af måltidsfodring og restriktiv fodring 2011

Resultater fra boksforsøg nr. 117 viser, at der var en tendens til at foderforbruget blev sænket med 0,02 procentpoint ved at anvende måltidsfodring. Produktionsmæssigt var der ingen forskel mellem kontrolbehandlingen og behandling 2 (måltidsfodring).

Boksforsøg med afprøvning af drikkenipler

I et netop gennemført boksforsøg blev tre typer drikkenipler afprøvet.

FjerkræNyt nr. 9, maj 2011

Læs om: E-kontrol; Temadag om foder; Benchmark; Godkendelse som diagnostisk laboratorium; DB-løft; Afprøvning af drikkenipler; Støtte til grøn teknologi; IB; Blodmider; E-coli autovaccine; Afslutning af Projekt Opdræt og Æg.

Boksforsøg nr. 118 - Afprøvning af drikkenipler - del 1 - foreløbige resultater

I dette boksforsøg blev Corti 110 Stempel, Lubing type 4077 og Ziggity drikkenipler afprøvet. Dette boksforsøg er derfor det første ud af tre afprøvninger med forskellige typer drikkenipler på det danske marked.

Boksforsøg nr. 119 - Afprøvning af drikkenipler - del 2 - foreløbige resultater

I dette boksforsøg blev Corti 110 Stempel, Impex HF 10017 og Ziggity drikkenipler afprøvet. Dette er det andet af i alt tre boksforsøg med afprøvning af drikkenipler tilgængelige på det danske marked.

Boksforsøg nr. 118 - Afprøvning af drikkenipler - del 1

I dette boksforsøg blev Corti 110, Lubing type 4077 og Ziggity drikkenipler afprøvet. Dette boksforsøg er derfor det første ud af tre afprøvninger med forskellige typer drikkenipler på det danske marked.

Boksforsøg nr. 119 - Afprøvning af drikkenipler - del 2

I dette boksforsøg blev Corti 110 Stempel, Impex HF 10017 og Ziggity drikkenipler afprøvet. Dette er det andet af i alt tre boksforsøg med afprøvning af drikkenipler tilgængelige på det danske marked.

Boksforsøg nr. 120 - Afprøvning af drikkenipler - del 3

I dette boksforsøg blev Corti Stempel 110, Lubing type 4099 og Val drikkenipler afprøvet. Dette boksforsøg er derfor det sidste ud af tre afprøvninger med forskellige typer drikkenipler på det danske marked.

Boksforsøg nr. 121 - Betydningen af antal drikkenipler for kyllingernes produktionsresultater

Der blev i dette boksforsøg undersøgt om kyllingernes produktivitet blev påvirket ved høj belægning og med 25,6 kyllinger pr. drikkenippel i hele eller en del af produktionsperioden sammenlignet med 19,3 kyllinger pr. drikkenippel (kontrol).

Sammendrag og konklusioner fra Boksforsøg nr. 121

Boksforsøg om betydningen af antal drikkenipler på kyllingernes produktionsresultater. Artiklen er bragt i Dansk Erhvervsfjerkræ nr. 10 - 2011.

Sammendrag og konklusioner fra boksforsøg nr. 118, 119 og 120

Boksforsøg med afprøvning af forskellige drikkenipler til slagtekyllinger. Artiklen er bragt i Dansk Erhvervsfjerkræ nr. 10 - 2011.

Boksforsøg nr. 122 - Betydningen af antal drikkenipler og vandprogram for kyllingernes produktionsresultater

Kyllingernes produktivitet påvirkes, når de kun har adgang til tre vandstrenge sammenlignet med fem vandstrenge. Dog kan et højere vandtryk være en løsning, når der er for få drikkenipler i stalden, men pas på trædepuderne!

Opsamlingsrapport - Boksforsøg med afprøvning af forskellige typer drikkenipler, antal vandstrenge og vandtryksprogrammer

Rapporten samler resultaterne fra Boksforsøg nr. 118-122, hvor der er gennemført tre afprøvninger med forskellige typer drikkenipler samt to forsøg med nærmere undersøgelse af antal vandstrenge i huset og betydningen for kyllingernes produktivitet.

Boksforsøg med slagtekyllinger

Boksforsøg - Betydningen af antal drikkenipler og vandprogram for kyllingernes produktionsresultater

I dette boksforsøg undersøges det, om det er muligt at fastholde den høje produktivitet på trods af manglende drikkenipler i huset ved at øge vandtrykket i slutningen af produktionsperioden. Artikel tillige bragt i Dansk Erhversfjerkræ.

Boksforsøg nr. 123 - Tilsætning af elektrolytter til drikkevandet i slutningen af produktionsperioden

Vigosine i drikkevandet i 3 døgn mindskede kyllingernes tilvækst signifikant. Efter 10 timers faste havde Kyllingerne en lavere glucosekoncentration i blodet og en mindre mængde glycogen i leveren sammenlignet med de ikke-fastede kyllinger.

Uddelingskopier - Boksforsøg med slagtekyllinger

Fra temadag om slagtekyllinger mv. den 16. marts 2011.

Diasshow - Boksforsøgsresultater med afprøvning af drikkenipler

Præsenteret ved Fjerkrækongres 2011.

Afrapportering til FAF for projektet "Boksforsøg med slagtekyllinger 2010/2011"