25. Boksforsøg og mangement rådgivning i den økologiske slagtekyllingeproduktion

25. Boksforsøg og mangement rådgivning i den økologiske slagtekyllingeproduktion
Projektansvarlig

Formål

Formålet med projektet er at udvikle og forbedre et nyetableret boksforsøgsanlæg for økologiske slagtekyllinger. Boksforsøg hos økologiske kyllinger kan bidrage til at generere ny praksis viden og forsøgsresultater vedrørende management og fodring, hvorved den økologiske slagtekyllingeproduktion kan optimeres. Formålet med projektet er også, at yde managementrådgivning til økologiske slagtekyllingeproducenter, hvorved resultaterne fra boksforsøgene hurtigt implementeres i praksis.

Baggrund og formål for delprojekter

Sidste års bevilling til etablering af forsøgsanlægget har igangsat etableringen af boksforsøgsanlægget. Pilotforsøg er påbegyndt i maj 2010, og første egentlige afprøvning med brug af grovfoder er påbegyndt i august 2010.

Delprojekt 1: Boksforsøg

Boksforsøgene gennemføres i 12 forsøgsbokse, som er etableret i et hus med økologiske slagtekyllinger. Der er etableret et udeareal i forbindelse med boksene, og kyllingerne i boksene vil have samme påvirkning af vejr og vind, som husets øvrige økologiske slagtekyllinger.

Forsøgene vil omhandle brugen af økologisk foder og betydningen for udviklingen af kyllingernes fjersætning og regulering af fjerpilning. Herunder medtages også brugen af grovfoderemner til sikring af en god mæthedsfornemmelse samt regulering af adfærden.

Delprojekt 2: Managementrådgivning

Den opnåede viden fra boksforsøgene vil blive implementeret i den praktiske produktion. Derudover er der behov for managementrådgivning af de økologiske slagtekyllingeproducenter, så kyllingernes velfærd og adfærd forbedres.

Projekterne forventes afrapporteret senest marts 2012.

Offentliggørelse

Resultaterne vil blive offentliggjort via nyhedsbreve (Nyhedsbrevet FjerkræNyt fra Videncentret for Landbrug, Fjerkræ), tidsskriftet Dansk Erhvervsfjerkræ, Økologisk Jordbrug samt gennem netværksmøder og faglige indlæg på kurser og konferencer. Resultater fra projektet vil endvidere blive bragt på http://projektfinansiering.vfl.dk.

FjerkræNYT nr. 8 - februar 2011

Læs om: Fjerkræregnskabstal til økonomidatabase; Nyt luftrensningskoncept; Temadag om slagtekyllingeproduktion; Grøn Vækst; Økoboksforsøg; Trædepudesundhed; Ny husdyrlov; IB D388 stadig et problem; lys og foder i etager; succes med unge høner.

Boksforsøg med økologiske slagtekyllinger

Der er indtil nu gemmenført tre forsøg med økologiske slagtekyllinger i 12 bokse, som er placeret i en stald hos en økolog.

Økoboksforsøg nr. 3 - Regulering af tilvækst hos økologiske slagtekyllinger ved at forkorte perioden for tildeling af startfoder

Økologiske slagtekyllingers tilvækst kan reduceres ved kun at tildele startfoder i én eller to uger frem for tre uger, inden skift til voksefoder. Derved kan økologireglernes maksimalt tilladte grænse for daglig tilvækst under 35 g pr. dag overholdes.

Økoboksforsøg nr. 4 - Afprøvning af tre typer grovfoder

Forsøget viste, at typen af grovfoder ikke påvirker kyllingernes vækst og øvrige produktionsfaktorer. Dog ses signifikante forskelle i ædehastigheden pr. kylling ved de forskellige typer grovfoder. Majsensilage blev ædt hurtigst.

Sammendrag og konklusioner fra Økoboksforsøg nr. 4 - Afprøvning af tre typer grovfoder

Artiklen er bragt i Dansk Erhvervsfjerkræ nr. 9 - 2011.

Økoboksforsøg nr. 5 – Afprøvning af tildeling af forskellige mængder grovfoder

Dette forsøg er det femte i rækken af boksforsøg med økologiske slagtekyllinger og samtidig det andet forsøg med grovfoder.

Sammendrag og konklusioner fra Økoboksforsøg nr. 5

Artiklen er bragt i Dansk Erhvervsfjerkræ nr. 10 - 2010

Økoboksforsøg nr. 6 - Afprøvning af forhøjet hvedetilsætning

Resultaterne af forsøget viste, at kyllingernes vægt og foderudnyttelse blev påvirket signifikant af forhøjet hvedetilsætning.

Boksforsøg og managementrådgivning i den økologiske slagtekyllingeproduktion

Afrapportering til FAF for projektet "Boksforsøg og amnagementrådgivning i den økologiske slagtekyllingeproduktion"