28. Kvælstofkredsløbet i dybstrøelse hos slagtekyllinger med fokus på velfærd, miljø og drivhusgasser

28. Kvælstofkredsløbet i dybstrøelse hos slagtekyllinger med fokus på velfærd, miljø og drivhusgasser
Projektansvarlig

Formål

Formålet med projektet er at fastlægge N-cyklussen i dybstrøelse fra slagtekyllinger. Specielt andelen af ammoniak (NH3) og lattergas (N2O) vil blive undersøgt, da disse har stor indflydelse på produktionen og omgivelserne. Med henblik på at imødekomme fremtidens velfærd, miljø- og klimakrav er det derfor væsentligt at fastlægge dannelsen af ammoniak og lattergas, samt hvilke faktorer og i hvilken grad de påvirker omsætningen i dybstrøelsen. Denne viden vil kunne anvendes til fremadrettet at videreudvikle metoder til at mindske ammoniak- og lattergasudledningen. Derudover kan specielt ammoniak påvirke selve produktionsresultaterne og dyrenes helbred, herunder deres sårbarhed over for infektioner.

Projektet gennemføres i samarbejde med Mikrobiologi, Biologisk Institut, Aarhus Universitet (ved Lektor Lars Peter Nielsen). Formålet er at beskrive omsætningen af kvælstof i strøelsesmåtten. Der vil blive foretaget målinger i tre slagtekyllingestalde (tre forskellige strøelsesmaterialer) og følgende variabler vil blive målt: Ntotal, NH4+, NOx-, O2, N2O, NH3, pH, temperatur og fugtighed. Til fastlæggelse af kvælstofkredsløbet foretages målinger af ammoniakkoncentrationen i både gødningsmåtten, i kyllingernes opholdszone og i udsugningsluften i ventilationsafkastet. Ammoniakkoncentrationen i dybstrøelsen måles af Mikrobiologi, Biologisk Institut, Aarhus Universitet (ved Lektor Lars Peter Nielsen). Måling af ammoniakkoncentrationen i kyllingernes opholdszone og i ventilationsafkast og måles ved hjælp af Kitagawa sporgasrør gennem produktionsperioden. Resultaterne af ammoniakkoncentrationerne målt i gødningsmåtten, kyllingernes opholdszone og i ventilationsafkastet sammenholdes. Desuden vil de målte ammoniakkoncentrationer i gødningsmåtten sammenholdes med typen af strøelsesmateriale.

For hver af de tre besætninger vil produktionsdata blive indsamlet, som for eksempel foder- og vandforbrug, slagtevægt mm. Herved er det muligt at sammenligne de tre producenter og sammenholde foderforbruget med ammoniakemissionen.

Afrapportering forventes 31. marts 2012.

Offentliggørelse

Projektet anses for at være grundlæggende for yderligere undersøgelser og forskning på fjerkræområdet og vil kunne give bud på teknikker til reduktion af ammoniak og lattergas. Resultater vil offentliggøres på http://projektfinansiering.vfl.dk. og i videnskabelige tidsskrifter.