Formål
Med dette projekt sikres fjerkræproducenterne adgang til veterinær assistance med et kontinueret højt fagligt niveau, som hele tiden udvikles og tilpasses producenternes behov, således at sygdomsproblemer i fjerkræflokke kan blive behandlet hurtigt og korrekt. Endvidere skal projektet sikre, at der sker en generel dataindsamling, registrering og videndeling på området fjerkræsygdomme, som anvendes til sygdomsforebyggelse og begrænsning af medicinforbruget. Derudover skal projektet sikre, at der findes et beredskab, som hurtigt kan aktiveres, når der er behov for dybdegående undersøgelser og analyser i forbindelse med sygdomsudbrud.
Indhold
Projektet indeholder aktiviteter som sikrer et aktivt beredskab for sygdomsforebyggelse og sygdomsbekæmpelse til slagtekyllinger, æglæggere, kalkuner og vildtfugleopdræt. Aktiviteterne er fordelt på 3 hovedindsatsområder: Målrettet indsats i besætninger med forhøjet medicinforbrug, risikobaseret sygdomsovervågning og effektiv indsamling af sygdomsdata samt videobaseret fjernsupport. Projektet er treårigt, således at man kan opnå den effektsikring, det giver at fastholde de faglige kompetencer.
Aktiviteter bliver offentliggjort på http://projektfinansiering.vfl.dk og i nyhedsbreve, på kongresser, kurser, ERFA-gruppemøder samt i artikler i de producentrelaterede blade.
Resultaterne stilles gratis tilrådighed for alle parter.
Hvornår skal man tilkalde dyrlæge til sit fjerkræ?
Ved én eller flere af følgende symptomer: fald i foder- og vandindtagelse, fald i ægproduktion, forøget sygelighed, forøget dødelighed over få dage eller blot mistanke om alvorlig sygdom hos fjerkræet bør du tilkalde en dyrlæge.
Sygdom hos høner forårsaget af bakterier
Ud over det vedtagne ”standardvaccinationsprogram” for opdræt og eventuelt IB re-vaccinationer må man som konsumægproducent være opmærksom på mulige bakterielle infektioner, som kun kan håndteres ved målrettet vaccination af holdet ved indsætning.
FjerkræNYT nr. 14 - 2012
Læs om: Grøn Vækst miljøteknologier; lys til hønniker; brandstrategiplan til slagtekyllinger og rugeæg; lave-re proteinindhold i ny høst; varmestress og skalkvalitet; nye udfordringer med autovacciner; næringsstofanalyser af hvede; kurser og temadage mv.
Sæson for fjerkræsygdomme
For mindre hobbybetonede fjerkræhold er der i høj grad sæsonvariation. Efteråret byder på megen aktivitet, hvilket indebærer øget smitterisiko for den konventionelle fjerkræproduktion. Oprethold altid maksimal biosikkerhed omkring din fjerkræbesætning.
Autovacciner - ny udfordring
Der er pt. ekstra ekspeditionstid på at få autovacciner mod E. coli hos fjerkræ hjem - vær derfor i god tid, dvs. mere end de sædvanlige 10 uger.
Varmestress og skalkvalitet
Når temperaturen stiger voldsomt om sommeren, ses ofte faldende skalkvalitet.
Rugerivaccination starter som planlagt den 17. september 2012
IB-gruppen har fulgt sygdomstrykket hen over sommeren, og konkluderer, at der har været nogenlunde ro på smitten. Dog har der været konstateret enkelte udbrud af IB i lokale områder af Jylland. Send dit fjerkræ til undersøgelse ved mistanke om smitte.
Fjerkræklinikkens beredskab for sygdomsbekæmpelse
FAF afrapportering