Fjerkræklinikkens beredskab for sygdomsbekæmpelse

Fjerkræklinikkens beredskab for sygdomsbekæmpelse
Projektansvarlig

Formål

Med dette projekt sikres fjerkræproducenterne adgang til veterinær assistance med et kontinueret højt fagligt niveau, som hele tiden udvikles og tilpasses producenternes behov, således at sygdomsproblemer i fjerkræflokke kan blive behandlet hurtigt og korrekt. Endvidere skal projektet sikre, at der sker en generel dataindsamling, registrering og videndeling på området fjerkræsygdomme, som anvendes til sygdomsforebyggelse og begrænsning af medicinforbruget. Derudover skal projektet sikre, at der findes et beredskab, som hurtigt kan aktiveres, når der er behov for dybdegående undersøgelser og analyser i forbindelse med sygdomsudbrud. 

Projektet indeholder aktiviteter som sikrer et aktivt beredskab for sygdomsforebyggelse og sygdomsbekæmpelse til slagtekyllinger, æglæggere, kalkuner og vildtfugleopdræt. Aktiviteterne er fordelt på tre hovedindsatsområder: Målrettet indsats i besætninger med forhøjet medicinforbrug, risikobaseret sygdomsovervågning og effektiv indsamling af sygdomsdata samt videobaseret fjernsupport. Projektet er fireårigt, således at man kan opnå den effektsikring, det giver at fastholde de faglige kompetencer.

Levende E. coli vaccine

Vaccinen Poulvac E. coli blev registreret i Danmark i 2012 og vil i løbet af april være til rådighed for danske fjerkræproducenter i portioner på 5.000 doser ad gangen.

Coccidiose hos burhøner

Det sker af og til, at vi oplever udbrud af coccidiose hos burhøner. Høner, som ikke tidligere har været i kontakt med coccidier, kan få coccidiose på et hvilket som helst alderstrin.

Sygdomsudbrud hos fjerkræ

Siden 19. februar i år er der rapporteret seks udbrud af lavpatogen fugleinfluenza i den nordlige del af Tyskland.

Nydannelser på overnæbbet af hønniker og høner

Indenfor det seneste år er der flere steder set små knopper på overnæbbet hos både hvide og brune høner. Også hos et hold opdræt blev knopperne observeret i begyndelsen af 2013.