Sorter til brug i økologisk produktion af spise- og stivelseskartofler

Projektansvarlig: Stine Styrup Bang

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2021. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet med projektet er at øge udbyttet, kvaliteten og forbedre økonomien ved produktion af økologisk produceredes pise- og stivelseskartofler ved at kunne vælge de bedst egnede kartoffelsorter. Målet er både at giveavler og andre interesserede en oversigt over forsøgenes resultater, så de ved at vælge de rette sorter kan fremme udviklingen, udbyttet, kvaliteten og salget af økologisk producerede spise- og stivelseskartofler.

Projektet består af to arbejdspakker, hvor der udføres sortsforsøg i dem begge. De er fordelt på spisekartofler i arbejdspakke 1 og stivelseskartofler i arbejdspakke 2. I arbejdspakke 1 vil et udvalg af økologiske avlere, sortsrepræsentanter og pakkerier af økologiske kartofler udvælge økologiske sorter til opformering i 2020, som skal indgå i næste års sortafprøvning. Arbejdspakke 2 omhandler to forsøg med værdiafprøvning af sorter. Forsøgene anlægges to steder, da der er store regionale forskelle i jordtype og smittetryk af kartoffelskimmel. Sorterne bedømmes for udvikling af kartoffelskimmel og andre relevante skadegørere og de høstede knolde vurderes for udbytte, størrelsesfordeling, rodfiltsvamp og skurv. Resultaterne formidles i Oversigten over Landsforsøgene 2021, på www.landbrugsinfo.dk samt www.seges.dk. Resultaterne vil blive frit tilgængelige for alle interesserede. Derudover produceres der også en podcast eller videoer, som kan lægges på de sociale medier og hjemmesider for at få få formidlet resultaterne bredere ud.

Effekterne af projektet og forsøgene forventes at forbedre økonomien ved produktion af økologisk producerede spisekartofler, da forsøgene giver avlerne en oversigt over de bedst egnede kartoffelsorter.

Projektresultater:

Udfordringer og muligheder i den økologiske produktion af spisekartofler
Forbruget af økologiske spisekartofler stiger, og potentialet kan være endnu større. Den helt store udfordring for de økologiske avlere er kartoffelskimmel, men der er lovende nye sorter på vej.

Økologiske spisekartofler
Resistens overfor kartoffelskimmel er en af de vigtigste egenskaber i kartoffelsorter til brug i den økologiske produktion af spisekartofler.