Mekaniske, termiske og kemiske metoder til nedvisning af kartofler

Projektansvarlig: Lars Bødker

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2021. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion: Formålet er at sikre en fortsat dansk produktion af kartofler. Målet er at kunne anvise alternative mekaniske, termiske eller kemiske metoder til afløsning af diquat til brug ved vækststandsning af kartofler. I projektet etableres der to værksteds- og forsøgsarealer i Dronninglund (Nordjylland) og Arnborg (Midtjylland),hvor der fokuseres på en mere effektiv anvendelse af pelargonsyre (Beloukha og Topgun) og pyraflufen (Gozai) samt på test af nye og kendte mekaniske, termiske og kemiske metoder til nedvisning. Toptrækning (Rema) og topklipning (Crown crusher) er to metoder til mekanisk vækstandsning, som er afprøvet i 2018 og 2019 men er under fortsat modificering. De mekaniske metoder kan være et alternativ til kemisk og termisk vækststandsning. Gasbrænding er en velkendt teknik i specielt økologisk produktion, som udvikler sig i retning af mere energivenlige og effektive rækkebrændere. W-JET WEED Control er en ny teknik, som anvender en lille jetmotor, som blæser vanddamp ved høj temperatur ned i afgrøden. Det er afgørende, at der sker en løbende udvikling og afprøvning af ikke-kemiske metoder til vækststandsning, da der kun for nærværende er godkendt TopGun (pelargonsyre) til nedvisning i 2021.

Projektets aktiviteter vil danne grundlag for en ansøgning om et GUDP-projekt, ledet af Aarhus Universitet, omkring vækststandsning af kartofler, som vil blive indsendt i februar med forventet start juli 2021. Projektet vil have både en konkurrencemæssig, økonomisk og miljømæssig værdi for både konventionel og økologisk kartoffelproduktion, da projektet søger alternativer til både kemisk og termisk (brænding) vækststandsning af kartofler.

Projektresultater:

Danske Kartofler - Resultater fra forsøg med vækststandsning i 2021 
Danmark står overfor en akut udfordring med at finde alternative og konkurrencedygtige metoder til vækststandsning af kartofler. Derfor har der været gang i forsøg med både lavere dosering af kemiske midler på to lokationer, samt forsøg med tre forskellige mekaniske løsninger i Arnborg og Dronninglund.

Vækststandsning af lægge- og spisekartofler
Det er afgørende for kvaliteten af specielt spise-, proces og læggekartofler, som skal lagres i op til 8-11 måneder, at topvæksten hurtigt kan standses, når kartoflerne har opnået den rette størrelse og kartoflerne er ensartet skindfaste ved optagning.