Optimal velfærd hos kalve

Projektansvarlig: Peter Raundal

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2021. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion:
Formålet med projektet er at evaluere og dokumentere effekten af forskellige eksisterende tiltag på velfærd og produktivitet hos små kalve og slagtekalve. Målet er at undersøge hvilke løsninger, der anvendes og hvilke muligheder, fordele og ulemper ved nuværende og potentielle løsninger, der opleves i praksis, herunder indsamling af ny viden og gennemførelse af afprøvninger i fornødent omfang.

Projektet er toårigt og blev påbegyndt januar 2020.
Der gennemføres 3 aktiviteter i de to år:

Opfyldelse af kalvenes suttebehov:
Det undersøges, hvilke løsninger der i praksis anvendes, i hvilket omfang de opfylder suttebehovet og hvad kan gøres for at forbedre opfyldelse af kalvenes suttebehov. Forventes afsluttet i 2020.

Hudpleje:
Muligheder, fordele og ulemper ved nuværende og potentielle løsninger til hudpleje hos kalve, herunder de dyrevelfærdsmæssige effekter, holdbarheden af børsterne og økonomien. Forventes afsluttet i 2020.

Parvis opstaldning:
Indsamling af viden og opstilling af vejledning om denne opstaldningsform hos mælkeproducenter, der anvender eller vil anvende parvis opstaldning. Denne del forventes færdig i 2020.Afprøvning af parvis opstaldning i 1-2 slagtekalveproducenter. Det undersøges om parvis opstaldning, fremfor gruppevis opstaldning, vil medføre bedre smittebeskyttelse og dermed lavere sygdomsforekomst. Denne del gennemføres i 2021. Der etableres to opstaldningsformer pr. besætning: parvis og gruppeopstaldning og nyindsatte kalvefordeles i de to opstaldningsformer. Der registreres relevante data, herunder tilvækst, sygdomsforekomst, medicinforbrug og sutteadfærd ved mælkefodring. Resultaterne formidles til slagtekalveproducenter, dyrlæger og rådgivere.

Det forventes, at effekten af den opsamlede viden vil føre til forbedringer i både stald og management og dermed forbedret dyrevelfærd i en række besætninger.

Projektresultater:

AP3

Analyse af parvist vs. gruppevis opstaldning
Notat som beskriver den statistiske analyse af forsøg med parvis vs gruppevis opstaldning af slagtekalve

Erhvervsprojekt_Parvist opstaldede kalve
Undersøgelse af drikkeadfærd og suttebehov hos parvist- versus gruppeopstaldede kalve samt undersøgelse af arbejdstidsforbrug ved pasning af kalve opstaldet parvis eller i grupper 

Foreløbige resultater på behandlingsfrekvens og tilvækst
Præsentation af foreløbige resultater på behandlingsfrekvens og tilvækst hos indsætterkalve i slagtekalveproduktionen, hvor parvis opstaldning er sammenlignet med almindelig gruppevis opstaldning.

Hver fjerde kalv i malkekvægsbesætninger opstaldes sammen med andre kalve
Introduktionen af det statslige dyrevelfærdsmærke Hjerteordningen har øget antallet af kalve, der går sammen, fra de er syv dage gamle.

Parvis opstaldning
Præsentation af parvis opstaldning på Grovfoderekskursionen 2021

Parvis opstaldning af slagtekalve ved indsættelse kan fremme sundheden
Kun 8 % af parvist opstaldede kalve blev behandlet for lungelidelser, mod 28 % i kontrolholdet. Det viser en undersøgelse af parvis opstaldning i slagtekalveproduktionen. Generelt ses bedre sundhed og lidt højere tilvækst ved parvis opstaldning.

PARVIS OPSTALDNING AF SMÅKALVE
Faktaark – Udarbejdet i Forum for Slagtekalve