Knæk antibiotikaforbruget hos kalve og ungdyr – en fælles udfordring!

Projektansvarlig:
Henrik Læssøe Martin

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2021. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion:
Formålet er at opnå en reduktion i det aktuelt ret høje antibiotikaforbrug til kalve og ungdyr, uden at dette får negative konsekvenser for dyrenes sundhed, og samtidig bidrage til kampen mod udvikling af resistente bakterier. Målet er gennem forbedret forebyggelse af sygdomsproblemer og optimerede- og målrettede behandlingsstrategier at sænke forbruget af antibiotika til kalve og ungdyr.

Reduktion af antibiotikaforbruget er en stor udfordring, som bl.a. kræver markante holdningsændringer blandt kvægbrugere og dyrlæger. Dette løses gennem en massiv og vedvarende indsats, hvor der anvendes moderne og effektive digitale formidlingsmetoder. Projektet udnytter positive erfaringer fra det humane område, hvor Region Midtjylland har reduceret lægernes brug af antibiotika markant. En indsats målrettes landbrugsskoler for aktivt at påvirke næste generation af kvægbrugere til større bevidsthed og ansvarlighed ift. brug af antibiotika. Som en nøglesten i projektet etableres et stærkt fagligt netværk af dedikerede dyrlæger og rådgivere, der skal sikre gennemslagskraft og volumen i udbredelse af bedre praksis. Rådgiverne styrkes i deres faglige- og metodemæssige kompetencer. De støttes fagligt i implementering af forebyggende tiltag, der kan nedbringe den aktuelle unødigt høje sygdomsforekomst og i implementering af mere hensigtsmæssige strategier for, hvornår og hvordan der behandles. De støttes ligeledes i at gennemføre staldskole-forløb for de kalvepassere, der står med de daglige udfordringer på staldgangen. Der iværksættes konkurrence forløb mellem staldskole-grupper for at styrke motivationen til reduktion af antibiotikaforbruget. I projektet udvikles et system til benchmarking af antibiotikaforbrug, så kvægbrugere kan sammenligne deres forbrug med andre tilsvarende besætninger. Projektet vil levere et generelt fald i antibiotikaforbruget til kalve og ungdyr på 10-20 % inden for projektperioden og et markant fald på 25-30 % i besætninger, som indgår direkte i projektarbejdet. Projektet koordineres med øko-projektet ”Udfasning af antibiotika – how low can we go?”

Projektresultater:

 

Antibiotika til kalve og ungdyr skaber dilemmaer hos dyrlæger
Kvægdyrlæger føler sig ofte nødsaget til at udlevere antibiotika til kalve – også selvom de må gå på kompromis med deres faglighed. Det viser en undersøgelse blandt knap 40 praktiserende dyrlæger.

Antibiotika til kalve og ungdyr skaber dilemmaer hos kvægdyrlæger
Artikel i DVT 06, 2021

Case: Goddag kalveleverandør giver du en kop kaffe
Artikel i slagtekalvenyhedsbrev nr. 11 om Anders Peter Jensens roadtrip

Case: Nødvendig beslutning ved kalvene var svær at træffe
Det letteste er altid at forsætte, som man plejer. Men da Niels Hedegaard endelig skiftede mælkefodringssystem og strammede op hos management hos kalvene, raslede kalvedødeligheden ned – uden merforbrug af antibiotika.

Case: Smertebehandling og elektrolytter gjorde antibiotika til kalvene overflødig
Mælkeproducent Christian Ihle har droppet antibiotikabehandling af kalve med diarré. Smertestillende medicin og elektrolytter virker bedre.

Det uønskede antibiotikaforbrug
Antibiotikaresistens kan medføre, at alvorlige og livstruende sygdomme ikke kan kureres. Derfor er vi nødt til aktivt at reducere vores forbrug. ’Velkomstbehandlinger’ eller behandling af ’indsætter-syge’ er ikke længere en acceptabel løsning.

Der skal kæmpes for at mindske medicinforbruget til kalve
Artikel i Landbrugsavisen, 11.9.2021

Dyrlægers oplevelse af antibiotikaforbruget
Artikel i slagtekalvenyhedsbrev nr. 5

Facebookopslag på SEGES kvægside

Facebookopslag på SEGES Kvægdyrlæger

Flytter I smitte rundt mellem kalvene i forbindelse med fodringen
Notits i slagtekalvenyhedsbrev nr 5

Forbrug af antibiotika til kalve skal ned
Benchmark for forbruget af antibiotika i slagtekalvebesætninger er en god rettesnor og motivationsfaktor i arbejdet med kalvesundhed. Risikoen for antibiotikaresistens stiller særlige krav til fremtidens moderne kvægbrugere.

Få hjælp hvis du behandler mange kalve med antibiotika – for det kan løses
Diarré er hovedårsagen til et relativt højt antibiotikaforbrug til spædkalve. Heldigvis er det en udfordring, som det er muligt at løse.

Kan du behandle færre kalve?
Danske landbrugsprodukters gode image afhænger blandt andet af, om du kan holde bedriftens forbrug af antibiotika på et minimum.

Knæk antibiotikaforbruget til kalve og ungdyr - en fælles udfordring
Webinar, 17.2.2021

Reduktion af antibiotika er en bunden opgave
Artikel i slagtekalvenyhedsbrev nr 6

Spørgeundersøgelse
Afklaring af viden om og holdninger til anvendelse af antibiotika til kalve

  

AP1

Case: Lav belægningsgrad og store kalve giver sundhed og tilvækst i top
Slagtekalveproducent Arne Aksglæde tror ikke på bedre økonomi og større arbejdsglæde ved at fylde systemet til bristepunktet.