Max. 17 pct. råprotein i køernes foderration

Projektansvarlig:
Nicolaj Ingemann Nielsen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2021. Projektets resultater stilles gratis til rådighed

Introduktion:
Projektets formål er at reducere køernes kvælstofudskillelse og øge restbeløbet pr. kg mælk ved at reducere proteintildelingen i køernes foderration uden samtidig reduktion i mælkeydelsen. Det opnås dels på kort sigt ved at reducere proteintildelingen i besætninger, der fodrer med mere end 17 pct. råprotein i malkekøernes foderration, og dels på længere sigt ved at fremavle mere kvælstofeffektive malkekøer for dermed at kunne sænke proteintildelingen endnu mere.

Projektets aktiviteter omfatter besætningsforsøg med varierende proteintildeling i både konventionelle og økologiske malkekvægbesætninger, undersøgelse af, om det er muligt at avle for højere kvælstofudnyttelse via mælkens urea-indhold samt scenarieberegninger af konsekvenser for miljø, klima og fremstillingspris på mælk af at reducere proteintildelingen.

Det forventes, at proteintildelingen på kort sigt kan reduceres med ca. 1,0 procentenhed i gennemsnit uden reduktion i mælkeydelsen, hvilket vil give en reduktion i kvælstofudskillelsen på ca. 12 kg kvælstof pr. årsko. Det vil reducere ammoniakemissionen med ca. 16 pct., kvælstofudvaskningen med ca. 6 pct. og det samlede klimaaftryk med ca. 1 pct

Projektresultater:

AP1

Anvendte fodermidler hos danske mælkeproducenter i 2020
Græs- og majsensilage bruges af størstedelen af alle mælkeproducenter, mens andelen af sojaprodukter falder med omlægning til non-GM.

Facebookopslag
Fra 26.4 og 15.9.21

Hver anden kvægbruger kan spare protein
Både landmandens økonomi og miljøet kan få fordel, hvis mælkeproducenter sparer lidt på råprotein i foderet, viser undersøgelser fra Seges.

Lavere ammoniakemission, samme ydelse og større restbeløb med max 17% råprotein
Praksisforsøg med max 17% råprotein på 17 bedrifter viser, at køerne holder mælkeydelsen, og at restbeløbet øges. Ammoniakemissionen reduceres markant. 

Max 17 % råprotein
Præsentation på Fodringsdag, Herning, 7.9.2021

Mindre protein giver besparelse på 250.000 kr
Harehedegård gik fra 179 til 172 gram protein pr. kg foder-tørstof, mærkede ikke nedgang på mælkeydelsen og sparer 250.000 kr. årligt med nugældende foderpriser.

Modvirker høj proteinpris ved at sænke proteinprocenten i rationen
Jesper Arnth er godt tilfreds med at trappe køerne ned i protein, fordi det både gavner miljøet og giver en årlig besparelse på 84.000 kr. Og køerne – de fortsætter upåvirket med samme ydelse, protein- og fedtprocent.

Populære fodermidler til malkekøer
Magasinet Kvæg, September 2021

Proteinforsyning til Jersey køer
Præsentation på Jersey Team møde den 10. oktober 2021

Rapport: Praksisforsøg med reduceret protein til malkekøer
Mængden af råprotein i foderrationen på danske malkekvægsbedrifter kan sænkes til under 17 % uden produktionen påvirkes, samtidig med at restbeløbet øges og ammoniakudskillelsen 

Reducer foderudgift og ammoniakudledning i et hug
Høje proteinpriser og kvægbrugets mål om en reduceret ammoniakudledning er to rigtig gode grunde til at se på bedriftens proteinforsyning. 

AP2

Kvælstofeffektivitet hos køer i CFIT-besætninger
I projektet ”Max. 17 pct. råprotein i køernes foderration” ønsker vi at undersøge sammenhængen mellem køernes kvælstofudnyttelse og urea i mælken

Kan urea i mælk bruges som indikator for proteinudnyttelse hos malkekøer?
Notat

Kan vi avle efter mere kvælstofeffektive køer?
Indlæg på miniseminar 23. juni 2021

 

AP3

Nye resultater: Lavere ammoniakemmision, samme ydelse og større restbeløb med max 17 pct. rå-protein
Praksisforsøg med reduceret råprotein på 11 danske bedrifter viser, at køerne holder mæl-keydelsen, og  restbeløbet øges. Ammoniakemissionen reduceres markant.

Slow-release urea er ikke et proteinfodermiddel 
Slow-release urea er ikke et proteinfodermiddel. Det bør derfor sammenlignes med alminde-lig foderurea og ikke med sojaskrå eller andet planteprotein.

Urea til malkekøer
Præsentation på Fodringsdag 7. september 2021, Herning