OrganoFinery-projektet skal afdække mulighederne for at fremme økologisk jordbrug gennem bedre forsyning med proteinfoder udvundet fra økologisk kløver og kløvergræs. Projektet afprøver og udvikler en bioraffineringsteknik, hvor protein udvindes fra bladsaft fra pressede kløverplanter, hvor proteinet fældes ved hjælp af fermentering med mælkesyrebakterier. Presseresten anvendes til biogasfremstilling, og på den måde bliver udbyttet økologisk protein, gødning og vedvarende energi.
Projektet består af en dyrkningsdel, hvor dyrkning af grøntafgrøder til proteinfremstilling optimeres, og gødningsvirkningen fra biogasgødningen vurderes.
Udvikling og optimering af bioraffineringen ved hjælp af mælkesyrebakterier og fremstilling af økologisk fjerkræfoder er en anden del, der følges op af testfodring af økologiske høner.
Optimering af biogasproduktionen fra presseresten og økonomiske analyser af det samlede system udgør de sidste dele af projektet.
Projektet forventes at have positiv effekt på udviklingen af- og omlægningen til økologisk jordbrugsproduktion, da mangel på økologisk protein og økologisk gødning er to af de store barrierer for fortsat vækst i økologisk produktion.
Projektet gennemføres fra 2014 til 2017 i et samarbejde mellem følgende institutioner og virksomheder: Aalborg Universitet, Videncentret for Landbrug, Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Biotest, Fermentationexperts, AgroTech og IFAU.