Pork 2.0
Projektansvarlig: Finn Udesen
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2021. Projektets resultater stilles gratis til rådighed.
Introduktion: Formålet er at udvikle et digitalt værktøj for danske svineproducenter, der kan tilvejebringe en objektiv dokumentation af klima-miljøaftrykket fra en svinebedrift baseret på EU-standarden PEF. Målet er at videreudvikle CSR-PORK 4.0, så der tilføjes PEF-beregninger for alle typer svinebedrifter baseret på automatisk indsamling af bedriftsspecifikke data. Svineproducenten får en PEF-rapport, der viser klimabæredygtighedsaftrykket pr. gris samt de væsentligste indikatorer, der bidrager til klimaaftrykket. Slagteriselskaberne kan automatisk få overført resultaterne til deres PEF-centre.
Projektresultater:
Notat 2118: Virkemidler til klimareduktion på grisebedrifter
Der er flere veje til at reducere klimaaftrykket på grise. Tiltag som f.eks. øget produktivitet, valg af foderråvarer, hyppig udslusning af gylle i stalde til slagtegrise samt bioforgasning af gylle kan umiddelbart iværksættes på mange bedrifter. Andre virkemidler som f.eks. staldforsuring eller gyllekøling er stort set kun mulig i nye stalde, eller når en stald totalrenoveres. Luftrensning anvendes i stor udstrækning som ammoniakreducerende tiltag, men har mindre betydning for emission af klimagasser.
Notat 2137: Product Environmental Footprint (PEF) databasens opbygning og datafangst
Notat 2138: Baggrundsmateriale for livscyklusvurdering på indtransport og slagteri
Notat 2139: Betydningen af allokeringsmetode på slagteriniveau for produktets klimaaftryk