Pattegriseoverlevelse

Projektansvarlig: Dorthe Poulsgård Frandsen

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside:
4. kvartal 2021. Projektets resultater stilles gratis til rådighed.

Introduktion: Formålet er at øge overlevelsen af pattegrise og sikre en høj egenfravænning. Målet er at finde løsninger, som er testet i danske sobesætninger, og som resulterer i nye anbefalinger, som kan implementeres for at øge pattegriseoverlevelsen i øvrige besætninger.

Projektresultater:

Artikel: 26 besætninger vil redde flere pattegriseliv
Motivationen for at hæve pattegriseoverlevelsen er helt i top hos de 26 besætninger, som deltager i anden omgang af PattegriseLIV 2.0 fra september 2020 til april 2021. Magasinet Svin, januar 2021.

Artikel: Challenge of Naïve and Vaccinated Pigs with a Vaccine-Derived Recombinant Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome Virus 1 Strain (Horsens Strain).
MDPI, april 2021.

Artikel: Derfor er præcis fodring af søer vigtig
Høj kuldstørrelse og høj egenfravænning kræver, at den enkelte so får den planlagte foderstyrke og, at den har det planlagte næringsstofindhold. Magasinet Svin, marts 2021.

Artikel: Detection of Atypical Porcine Pestivirus in Piglets from Danish Sow Herds.
MDPI, april 2021.

Artikel: Fasefodring med aminosyrer giver ikke mere mælk
En afprøvning har belyst, om fasefodring af diegivende søer kan øge kuldtilvæksten sammenlignet med fodring med én blanding i hele diegivningsperioden. Magasinet Svin, august 2021.

Artikel: Hæve-sænkegulv i farestien redder ikke grisene alene
Et hæve-sænkegulv i farestien skal beskytte grisene mod klemning, når soen lægger sig. Seges Svineproduktion har netop afsluttet en afprøvning, der testede dette. Magasinet Svin, juli 2021.

Artikel: Kan gær hæve mælkeproduktionen?
I to pilotforsøg med gærprodukter er der sat fokus på, om tildeling af gær alene i farestalden kan hæve produktiviteten. Magasinet Svin, marts 2021.

Artikel: Nyeste foderviden skal helt ud på staldgangen
SEGES Svineproduktion har omsat den nyeste viden inden for so- og poltefodring til praksis i otte besætninger. Magasinet Svin, februar 2021.

Artikel: Råmælk i pattegrisens mave kan ikke mærkes, men kan ses ved scanning
Råmælk er vigtig for pattegrisens overlevelse. Derfor er der brug for en metode, som kan afgøre, om en pattegris har drukket råmælk. Magasinet Svin, november 2021.

Artikel: Sammen øger vi pattegriseoverlevelsen
SEGES Svineproduktion udvikler værktøj til at øge pattegriseoverlevelsen. Værktøjet bliver en prototype og målet er at det implementeres i managementsoftwaren. Magasinet Svin, januar 2021.

Artikel: Slanke ensartede søer  giver lavere sofoderforbrug
Seges Gris har på baggrund af en dataanalyse undersøgt hvilket rygspækmål ved faring, der sikrer en høj produktivitet i farestalden. Magasinet Svin, november 2021.

Artikel: Vejer dine søer for meget?
For meget lysin og protein i foder til drægtige søer giver for stor tilvækst. Et gram ekstra lysin pr. FE vil give 5-13 kg ekstra tilvækst hos soen pr. drægtighed. Magasinet Svin, juli 2021.

Erfaring 2101: Massevaccination mod PRRS1
Efter massevaccination, hvor alle dyr i en besætning vaccineres på et og samme tidspunkt, med en levende svækket PRRS1-vaccine i to sohold, var næsten alle avlsdyr positive for antistoffer, og der fandtes ingen virus ved søer eller pattegrise. På trods af dette blev der påvist cirkulation af PRRSV1 hos smågrisene. Succes med massevaccination imod PRRSV betinger, at alle principper for håndtering af PRRS i øvrigt overholdes.

Foredrag: Birth weight and small piglets
Afholdt ved PattegriseLIV statusmøde, juni 2021.

Foredrag: Breeding stock with good longevity and strong legs
Afholdt for DanBred, januar 2021.

Foredrag: Do it right around farrowing
Afholdt ved Soseminar (webinar), april 2021.

Foredrag: Effect of separating sow and piglets the first days after birth
Afholdt ved PattegriseLIV statusmøde, juni 2021.

Foredrag: Farrowing surveillance and fewer stilborn
Afholdt ved PattegriseLIV statusmøde, juni 2021.

Foredrag: Fodringens betydning for soens evne i farestalden
Afholdt ved Grisekongres 2021

Foredrag: Handling of virus
Afholdt ved Soseminar (webinar), april 2021.

Foredrag: How to make survival rate better
Afholdt ved Fokus 35 Vital, marts 2021.

Foredrag: Hæve-sænkegulv i farestien
Afholdt ved møde i Ekspertgruppen Farestaldsmanagement, juni 2021.

Foredrag: Håndtering af virus
Afholdt ved Soseminar (webinar), april 2021.

Foredrag: Kort nyt om den lille gris
Afholdt ved Fagligt Nyt 2021.

Foredrag: Kort om fodring af søer
Afholdt ved Fodringsseminar (webinar), april 2021.

Foredrag: Latest news about piglet survival
Afholdt ved staldskolearrangement.

Foredrag: Ny anbefaling for rygspækmål ved faring
Afholdt ved SoLiv midtvejswebinar

Foredrag: Nye huldanbefalinger
Afholdt ved møde i Temagruppe Ernæring

Foredrag: Pattegriseoverlevelse
Landbrugsskoleelever, 2. hovedforløb

Foredrag: Results from PattegriseLIV 2.0
Afholdt ved PattegriseLIV statusmøde, juni 2021

Foredrag: Råmælk i maven hos nyfødte grise - kan det mærkes?
Afholdt ved møde i ekspertgruppen Farestaldsmanagement, juni 2021

Foredrag: Sammenhængen mellem soens huld og en høj daglig tilvækst
Afholdt ved Fagligt Nyt 2021

Foredrag: Sådan bruger du hænderne klogt i farestalden
Afholdt ved Soseminar (webinar), april 2021.

Foredrag: Tips og tricks til at sikre en høj pattegriseoverlevelse
Afholdt ved Fokus 35 Vital, marts 2021.

Meddelelse 1215: Påvisning af PRRSV i materialer fra orner
Blod er bedre end sæd til påvisning af PRRSV i det akutte stadie af smitte med PRRSV. Det var konklusionen på en undersøgelse baseret på materiale fra 35 orner, som blev slagtet ud fra en ornestation, der var smittet med PRRSV1.

Meddelelse 1216: PRRS-virus kan påvises i spytprøver
Det er muligt at bruge spyt i stedet for blod ved overvågning af frihed for PRRS-virus på eks. ornestationer. I en undersøgelse kunne der påvises PRRS-virus i alle virustilsatte spytprøver, selvom 17 % af ornerne havde hæmmende substanser i spyttet. Sammenblanding af spytprøver med hæmmende substanser i en pool medførte ikke, at resultatet af testen blev hæmmet mere end ved prøver fra enkelte orner.

Meddelelse 1230: Tonsiller positive for PRRS-virus i måneder efter PRRS-vaccination
På trods af, at kun få unge orner var PRRS-virus positive i spyt- og blodprøver, kunne der påvises PRRS-virus i tonsillerne i 23 ud af 23 orner 14-18 uger efter vaccination. Blodprøver fra ældre orner på en PRRS-seropositiv ornestation med salgsstop viste, at 20 % af 287 orner ikke havde målbare PRRS-antistoffer i blodet. Ud af 63 slagtede ældre orner havde tre PRRS-virus positive tonsiller på trods af, at de var PRRS-virus negative i blod. Ved at sammenholde resultatet fra sekventering af PRRS-virus og kendskab til forløbet på hhv. Bøgildgård og ornestationen, er det mest sandsynligt, at der var tale om to forskellige forløb. Det PRRS-virus, som blev isoleret fra Bøgildgårdornerne, stammer fra PRRS-vaccinationen af ornerne, og det PRRS-virus, som blev isoleret fra ornestationen, stammer fra en introduktion af et PRRS-virus til ornestationen.

Meddelelse 1235: Hæve-sænkegulv i farestier er ikke vejen til højere pattegriseoverlevelse
Pattegrisenes overlevelse var ikke påvirket af, at gulvet under soen i farestien blev hævet, når soen rejste sig og sænket, når soen havde lagt sig. Der var en tendens til, at færre pattegrise blev klemt fra kuldudjævning til dag 4, når gulvet blev hævet/sænket, men den samlede pattegrisedødelighed frem til dag 4 var ikke påvirket.

Meddelelse 1236: Fasefodring med forskellige aminosyreniveauer i farestalden gav ikke højere kuldtilvækst
Fasefodring i farestalden med 6,7 gram fordøjeligt lysin pr. FEso fra indsættelse til dag 9 efter faring og derefter 8,7 gram fordøjeligt lysin pr. FEso gav ikke højere kuldtilvækst end anvendelse af 7,7 gram fordøjeligt lysin pr. FEso fra indsættelse til fravænning.

Notat 2104: PRRS overlever dårligt i gylle
Risikoen for smitte med PRRSV gennem gylle vurderes at være lav. Infektiøse koncentrationer af PRRSV overlever i kortere tidsperioder i gylle afhængig af omgivelsernes pH og temperatur.

Notat 2106: Omega-3 fedtsyrer til forbedring af reproduktion, produktivitet og sundhed hos søer og afkom
Forholdet mellem omega-6 og omega-3 fedtsyrer i sofoderet er typisk højt. Der er et potentiale i at anvende omega-3 fedtsyrer i forbindelse med reproduktion og sundhed, hvor tilskud af fedtsyrerne EPA og DHA vurderes at have den største effekt.

Notat 2130: Baggrund for ændring af anbefalet rygspæktykkelse hos søer omkring faring
På baggrund af dataanalysen, baseret på knap 3.900 kuld, er den anbefalede rygspæktykkelse ved faring justeret, så der anbefales en rygspæktykkelse på 14-17 mm. Dette muliggør et lavere foderforbrug uden ændring af produktivitet i soholdet.

Nyhed: Gratis PRRS-sekventering
Sekventering er et vigtigt redskab, når eventuel spredning af PRRS skal vurderes. For at sikre, at dette sker, tilbydes det nu gratis i visse situationer (nyhed på svineproduktion.dk 21. januar 2021).

Nyhed: Ny influenza-variant
En ny influenza-variant, formodentlig med oprindelse i grise, er fundet i et menneske. Men det er heldigvis uhyre sjældent, vi ser lignende tilfælde (nyhed på svineproduktion.dk 13. februar 2021).

Podcast: Faringsovervågning redder pattegriseliv
Der er god dyrevelfærd og bedre bundlinje i at have en strategi for faringsovervågning i besætningen. Men hvordan kommer du i gang – og hvad er gevinsten? Det giver vi svar på i ny podcast.

Poster: Association between the presence of Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome virus (PRRSV) in semen, serum and testis at different times during an acute infection in boars
ESPHM 2021.

Poster: Elevated floor did not reduce the oveall piglet mortality
Virtuel workshop

Poster: Emerging and impact of porcine Circovirus type 2d in Denmark
ESPHM 2021.

Poster: Epidemiology of the Danish PRRS outbreak 2019
ESPHM 2021

Program for statusmøde PattegriseLIV 2.0, juni 2021